Blog

Geen skatepark dit jaar in Oosterzele – ‘Misbruik’ Corona niet voor zaken die de gemeente niet uitvoert

Het lijkt er op dat Corona nu als reden wordt ingeroepen voor alle zaken die het gemeentebestuur van Oosterzele niet opneemt, dat zeggen Open Vld plus-raadsleden Kaat Pien en Louise Van Hoorde op deze Internationale Dag van de Jeugd.

De voorbije weken in de zomervakantie zorgden héél wat leiders en animatoren van jeugdbewegingen, speelplein voor mooie zomermomenten tijdens de talrijke kampen die met respect voor de Coronamaatregelen werden georganiseerd. Chapeau! Nu bijna alle kampen van jeugdbewegingen achter de rug zijn in onze gemeente, moeten jongeren de komende weken zich nog steeds kunnen amuseren. Het valt dan ook te betreuren dat de CD&V/N-VA meerderheid besliste om voor het eerst in 4 jaar geen tijdelijk skatepark in te richten. Nochtans zijn er tal van gemeenten die wél een skatepark inrichten. In Gent werd op 18 juli jl. nog een volledig nieuw skatepark ingehuldigd, het grootste park van België. Wat bewijst dat de beslissing om geen skatepark te voorzien in Oosterzele dus NIETS met Corona te maken heeft.

In 2017 startte het gemeentebestuur met de installatie van haar eerste pop-up skatepark. Een goed initiatief, als het op een geschikte locatie wordt geplaatst. Met Open Vld plus hadden we de bouw van een permanent skatepark ook opgenomen in ons verkiezingsprogramma. Jongeren betrekken bij de opstart van zo’n project is dan ook een must.

CD&V nam ook ons idee voor een kindergemeenteraad over en bij de opening van het tijdelijk skatepark in de zomer van 2019 werd aangekondigd dat met de nieuwe kindergemeenteraad in september 2019 op zoek zou gegaan worden naar een locatie voor een permanent skateterrein.

Maar het bleef stil rond die plannen tot in mei dit jaar. Pas dan werd de principebeslissing tot opstart van een participatietraject voor plaatsen van een vast skatepark goedgekeurd. Met Open Vld plus hebben we toen benadrukt zeker op zoek te gaan naar draagvlak voor een locatie bij de buurt én bij de jongeren.

In afwachting van de komst van een permanent skateterrein, werd dit jaar voor het eerst in 4 jaar ook geen tijdelijk skateterrein geplaatst. Schepen van jeugd Elsy De Wilde gaf vorige week in een persbericht aan dat Corona de boosdoener zou zijn.

Louise Van Hoorde: “Nochtans zijn sinds 15 mei 2020 skate- en sportterreinen opnieuw toegankelijk, mits naleving van o.m.  de fysieke afstand. Skaten is een sport en alle sportactiviteiten kunnen plaatsvinden volgens de geldende protocollen.

Ook in de communicatie van de politiezone is NIET opgenomen dat je niet mag sporten. Meer nog,  er is wel een mondmaskerplicht, maar die geldt niet tijdens het beoefenen van een sportactiviteit met fysieke inspanning.”

“We willen met Open Vld plus jongeren extra motiveren om buiten te spelen. Dat buitenspelen helpt ook voor het mentale welzijn van de jongeren. Een belangrijk aandachtspunt in deze Corona-tijden dat soms over het hoofd wordt gezien,” haalt Kaat Pien aan.

Bataljong, een organisatie die schepenen van jeugd en jeugddiensten ondersteunt over heel Vlaanderen heeft zelfs een inspiratienota rond het inrichten van skaterreinen klaargestoomd met voorbeelden hoe skateparken in deze periode Corona-veilig worden ingericht. Er werd recent nog een update rond maatregelen geplaatst, die aangeeft dat skateparken nog steeds kunnen worden ingericht. (zie https://bataljong.be/vragen-en-antwoorden-na-veiligheidsraad-27-juli#regelsskaten)

Aan eventuele bijkomende voorzorgsmaatregelen (vb online inschrijvingssysteem om uur te reserveren om te skaten) kan soms een kleine kost verbonden zijn, maar  voor Corona-ondersteuning aan jeugd, sport en cultuuritems geeft de Vlaamse Regering zelfs 127.330,50 euro subsidie aan het gemeentebestuur van Oosterzele.

Louise Van Hoorde en Kaat Pien hopen dat er met redelijkheid beslissingen worden genomen. En dat voortaan niet alles onder het mom van Corona wordt weggeschoven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

@2018 Open Vld plus | All Rights Reserved | Privacyvoorwaarden | Cookiepolicy