Blog

๐—ข๐—ฝ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฝ๐—น๐—ฎ๐—ฎ๐˜๐˜€๐—ฒ๐—ป ๐—ข๐—ฒ๐—ธ๐—ฟ๐—ฎรฏ๐—ฒ๐—ป๐˜€๐—ฒ ๐˜ƒ๐—น๐˜‚๐—ฐ๐—ต๐˜๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—ป ๐—ถ๐—ป ๐—ข๐—ผ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐˜‡๐—ฒ๐—น๐—ฒ?

OekraรฏneOpen Vld plus-raadslid Ann Van Hecke stelt voor om vanuit het gemeentebestuur van Oosterzele te voorzien in opvangplaatsen voor vluchtelingen uit Oekraรฏne.

Onderstaande vraag werd overgemaakt aan het College van Burgemeester en schepenen.

๐˜š๐˜ค๐˜ฉ๐˜ณ๐˜ช๐˜ง๐˜ต๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฌ๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ณ๐˜ข๐˜ข๐˜จ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ข๐˜ข๐˜ฅ๐˜ด๐˜ญ๐˜ช๐˜ฅ ๐˜ˆ๐˜ฏ๐˜ฏ ๐˜๐˜ข๐˜ฏ ๐˜๐˜ฆ๐˜ค๐˜ฌ๐˜ฆ (๐˜–๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜๐˜ญ๐˜ฅ ๐˜ฑ๐˜ญ๐˜ถ๐˜ด) ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ค๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜จ๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฃ๐˜ถ๐˜ณ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ.

De problematiek van vluchtende Oekraรฏners zijn ons allen gekend. Mensen zoeken een veilig onderkomen.

Oekraรฏense vluchtelingen hoeven geen asielaanvraag in te dienen en komen dus niet terecht in federale asielcentra waardoor de Vlaamse regering wel moet rekenen op de lokale besturen.

De Vlaamse regering geeft 1.000 euro aan steden en gemeenten per opvangplaats die ze organiseren voor Oekraรฏense vluchtelingen.

๐—›๐—ฒ๐˜ ๐—น๐—ถ๐—ท๐—ธ๐˜ ๐—ผ๐—ป๐˜‡๐—ฒ ๐—ณ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฐ๐˜๐—ถ๐—ฒ ๐˜„๐—ฒ๐—ป๐˜€๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ท๐—ธ ๐—ฑ๐—ฎ๐˜ ๐—ผ๐—ผ๐—ธ ๐—ผ๐—ป๐˜€ ๐—น๐—ผ๐—ธ๐—ฎ๐—ฎ๐—น ๐—ฏ๐—ฒ๐˜€๐˜๐˜‚๐˜‚๐—ฟ ๐—ธ๐—ถ๐—ท๐—ธ๐˜ ๐—ผ๐—บ ๐˜‡๐—ฒ๐—น๐—ณ ๐—ถ๐—ป ๐—ผ๐—ฝ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐˜๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐˜‡๐—ถ๐—ฒ๐—ป. ๐—˜๐—ฟ ๐˜‡๐—ถ๐—ท๐—ป ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป๐˜๐—ฎ๐—น ๐—ฝ๐—ถ๐˜€๐˜๐—ฒ๐˜€ ๐—ฑ๐—ถ๐—ฒ ๐—ผ๐—ป๐˜€ – ๐—ผ๐—ฝ ๐—ธ๐—ผ๐—ฟ๐˜๐—ฒ ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—บ๐—ถ๐—ท๐—ป – ๐˜๐—ฒ ๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐˜‡๐—ผ๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ๐—ป ๐˜„๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฑ ๐˜‡๐—ถ๐—ท๐—ป (de huidige staat binnen van de gebouwen is ons niet altijd voldoende gekend):

  • A) Kunnen de leegstaande gebouwen VRV-site i. s.m. de Vlaamse Overheid ter beschikking gesteld worden?
  • B ) Komen de voormalige gebouwen van RVT O.L.Vr Ter Veldbloemen of het leegstaand deel van RVT De Zilverlinde hiervoor in aanmerking? Kan dit met de directie van St Franciscus besproken worden?
  • C) Kan de verkoop van de pastoriewoning te Landskouter worden uitgesteld om tijdelijk als opvangplaats te kunnen dienen voor Oekraรฏense vluchtelingen?
  • D) Kunnen er – al dan niet i.s.m. de sociale huisvestingsmaatschappijen – sociale woningen tijdelijk ter beschikking gesteld worden? Bijvoorbeeld een aantal woningen die momenteel te koop worden aangeboden in de Korenbloemstraat te Scheldewindeke.
  • E) Eventueel andere gebouwen.

Vandaar volgende vragen:

  • 1) Is het college bereid 1 of meerdere van bovenstaande pistes op korte termijn te onderzoeken?
  • 2) Is het college – in navolging van andere gemeenten – ook bereid om de vlaggen Oekraรฏne uit te hangen aan het gemeentehuis en/of aan andere gemeentelijke gebouwen, als symbolische blijk van steun aan de getroffen bevolking?

Met vriendelijke groeten,
Ann Van Hecke
Gemeenteraadslid Open Vld plus

Oosterzele, 7 maart 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

@2018 Open Vld plus | All Rights Reserved | Privacyvoorwaarden | Cookiepolicy