Blog

Geen afval langs wandelwegen (?!), oordeelt meerderheid…dus geen vuilnisbakken.
Zwerfvuil is nog steeds een groot probleem. Zo melden ons ook vele inwoners.
Ook langs de vele wandelparcours in #Oosterzele vind je helaas nog veel zwerfafval, ondanks het mooie werk van vele vrijwilligers die afval ruimen.

Louise van Hoorde (Open Vld plus) stelde daarom voor om bijkomend #vuilnisbakjes te plaatsen, verspreid over de gemeente, langs #wandelroutes. Dit zou ook een oplossing zijn voor de wandelaars met een hond die een hondendrol in een zakje willen ‘droppen’.

CD&V en N-VA vond dit geen goed voorstel en stemde het voorstel helaas gewoon.

Principebeslissing over het voorstel van Open Vld plus over het voorstel om extra (slimme) vuilbakken langs wandelwegen te plaatsen.

TOELICHTING

Onze gemeente heeft enorm mooie wandelwegen en wandelroutes waar men nu in lockdown 2.0 gretig gebruik van maakt. Er wordt veel gewandeld. #9860beweegt. En dat is goed.

Wat opvalt is dat er nog steeds heel wat zwerfvuil rondslingert aan de kanten van de wegen. Ook met het dragen van de mondmaskers zien we deze vaak op de baan liggen.

Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen afval en het valt zeker niet goed te keuren maar volgens mij zou het al een stuk helpen als er meer vuilbakken aan deze wegen en routes worden geplaatst.

Ook is het de norm om de uitwerpselen van uw honden tijdens de wandeling op te rapen maar het is toch fijn om deze te kunnen deponeren in een vuilnisbak en ze niet kilometers lang bij te hoeven dragen. Daarom stelt onze fractie voor om extra openbare vuilnisbakken te plaatsen langs wandelwegen. Onze voorkeur gaat uit naar slimme vuilnisbakken, waar bij elke ophaalronde de gemeentelijke dienst registreert in welke mate de vuilnisbakken gevuld zijn, of er sluikstort aanwezig is en of de vuilnisbak hersteld moet worden.

In Diest wordt dit reeds toegepast. De arbeiders scannen de QR-code van de vuilnisbak en geven aan in de app of de vuilnisbak vol, halfvol, of nog bijna leeg is. Ook beschadigingen en sluikstort kunnen zo bijgehouden worden. Deze registratie zorgt ervoor dat de ophaalrondes kunnen bijgestuurd worden of er vuilnisbakken kunnen bijgeplaatst worden.

De Gemeenteraad

BESLUIT

Artikel 1 – Principieel akkoord te gaan met het voorstel om extra openbare vuilnisbakken te plaatsen langs wandelwegen.

Artikel 2 – Principieel akkoord te gaan met het voorstel om van alle publieke vuilnisbakken slimme vuilnisbakken te maken, op opvolging beter mogelijk te maken.

Artikel 3 –Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de dienst milieu en de dienst openbare ruimte.

BEKIJK OOK …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

@2018 Open Vld plus | All Rights Reserved | Privacyvoorwaarden | Cookiepolicy