Blog

Open Vld plus Oosterzele vraagt goed georganiseerde evenementen opnieuw toe te laten in politiezone Rhode & Schelde

Sinds donderdag 30 juli ben je verplicht om een mondmasker te dragen op alle publiek toegankelijke plaatsen in de gemeenten Destelbergen, Melle, Merelbeke en Oosterzele . Daarnaast werden ook alle evenementen in de verschillende gemeenten van de politiezone Rhode en Schelde opgeschort. Open Vld plus vraagt een bijsturing van dit algemeen verbod op evenementen.


Sinds 1 juli mogen in ons land evenementen onder strikte voorwaarden weer doorgaan. Maar toen het coronavirus terug in opmars kwam werden er op de veiligheidsraden van 23 en 27 juli verstrengingen én extra maatregelen aangekondigd. Het aantal mensen op evenementen werd ingeperkt naar 100 personen binnen en 200 personen buiten. Ook wordt het dragen van een mondmasker en registreren van aanwezigen verplicht. Organisatoren kunnen hun evenement screenen via de zogenaamde evenementenmatrix (‘Covid Event Risk Model’).

Door de beslissing van het politiecollege van de gemeenten Oosterzele, Destelbergen, Melle en Merelbeke werden alle evenementen in de zone echter verboden tot eind september. De doelstelling om Coronabesmettingen laag te houden en het virus uit de scholen en de zorg te houden zijn lovenswaardig en lijken ook te werken. Een goede opstart van de scholen op 1 september is primordiaal.

“De cijfers van het aantal besmettingen in onze gemeente én in onze regio blijven voorlopig vrij gunstig. Daarom sluit Open Vld plus zich aan bij eerdere vragen om kleinschalige evenementen, die goed georganiseerd zijn volgens de nationale Corona-maatregelen toe te laten in de gemeenten,” stellen fractieleider Filip Michiels en gemeenteraadslid Ann Van Hecke.

Open Vld plus sluit zich daarmee ook aan bij de oproep van ministers Bart Somers en Jan Jambon die via een brief aan alle burgemeesters en gouverneurs gevraagd hebben om evenementen ‘maximaal’ te laten doorgaan als de epidemiologische situatie dat toelaat. De ministers uit de Vlaamse Regering wijzen er in de brief op dat er ‘draaiboeken, protocollen en richtlijnen uitgewerkt zijn om activiteiten in de meest veilige omstandigheden te organiseren’. Ze vragen dan ook om markten, voorstellingen, kermissen of sportevents maximaal te laten doorgaan. We zien nu dat er nogal makkelijk wordt geschrapt, terwijl dat enkel zou moeten wanneer de epidemiologische situatie het niet toelaat.

Open Vld plus Oosterzele steunt hiermee, via een vraag van politieraadslid Filip Michiels aan het politiecollege van de zone Rhode en Schelde dus ook de campagne #soundofsilence en hoopt dat het politiecollege hierover op korte termijn een beslissing kan én wil nemen. Bij eventuele nieuwe opflakkeringen kunnen dan nog steeds passende bijsturingen doorgevoerd worden, maar we willen dat het maatschappelijk én economisch leven niet volledig wordt stilgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

@2018 Open Vld plus | All Rights Reserved | Privacyvoorwaarden | Cookiepolicy