Blog

Gemeenteraad Oosterzele keurt 3 oorspronkelijke voorstellen Open Vld plus goed.

Op de gemeenteraad van Oosterzele van 20 mei werden 3 voorstellen die eerder werden aangebracht door oppositiepartij Open Vld plus unaniem goedgekeurd. Het gaat om voorstellen rond het behoud van bunkers, het organiseren van bebloemingswedstrijd én het voorstel om voortaan ook wettelijke huwelijken buiten mogelijk te maken.

Vrijwaren van sloop van bunkers binnen het grondgebied van Oosterzele

Dhr. Van De Sijpe strijdt sinds 2010 voor het behoud van de bunkers op het Bruggenhoofd Gent. De Bouw van Bruggenhoofd Gent is maar een klein onderdeel van de ganse verdedigingslinie over het ganse Belgische grondgebied. Eind vorig jaar schreef hij een brief naar de lokale besturen van Merelbeke, Wetteren, Melle, Oosterzele, Gavere, Deinze en Eke-Nazareth om de bunkers definitief te beschermen.

In de regio namen de gemeentes Melle en Merelbeke eerder al een duidelijk standpunt in i.v.m. de bunkers op hun grondgebied. Zij duiden alle bunkers aan als lokaal waardevol onroerend erfgoed.

Omdat Oosterzele nog geen beslissingen had genomen hierover heeft Open Vld plus op de gemeenteraad van 25 maart 2021 voorgesteld om, net als in de buurgemeenten werk te maken van het behoud van de Bunkergordel Bruggenhoofd Gent. In Oosterzele zijn momenteel nog 47 bunkers aanwezig

De gemeenteraad heeft daarop nu gisteren beslist te kiezen deze bunkers te behoeden tegen sloop. Oosterzele wil zo het militair erfgoed behouden.

 

Deze zomer eerste bloemenwedstrijd in Oosterzele

“Om de gemeente extra op te fleuren, wordt – op voorstel van Open Vld plus (lees meer) – een bebloemingswedstrijd georganiseerd. Bloemen en planten kunnen het straatbeeld extra uitstraling geven, het is goed om de biodiversiteit in de gemeente te ondersteunen. Het is tevens een mooie actie als “Bijengemeente”. Bovendien zet het de inwoners aan om bloemen te kopen bij onze vele lokale bloemenkwekers,” stelt gemeenteraadslid Carine Schamp.

Gemeenteraadslid Guy De Smet: “Er worden verschillende wedstrijdcategorieën voorzien: voor de mooiste siertuin, de mooiste bebloeming van de gevel van een woning of appartement of een aangelegd geveltuintje en tenslotte ook voor de meest natuurlijke tuin. Er worden trouwens prijzen voor de deelnemers voorzien, in de vorm van Oh-bonnen. Zo geven we meteen een extra steun aan onze vele lokale handelaars.”

Tijdens de maanden juli of augustus zal een jury één of twee rondritten maken door de gemeente en de beplanting en bebloeming van de deelnemende inwoners beoordelen, rekening houdende met onderhoud, aanleg, kleurenpracht, uitgroei, verscheidenheid, biodiversiteit en originaliteit.

Trouwen in openlucht nu eindelijk mogelijk

Trouwen kan voortaan ook in openlucht in Oosterzele. Open Vld plus had in mei 2020, bij het begin van corona reeds voorgesteld om dit mogelijk te maken in de tuin van het Erfgoedhuis in Moortsele.

“Onmogelijk” luidde het toen bij de meerderheid. Intussen zijn de geesten gelukkig gerijpt.

Trouwen in openlucht is een veiliger alternatief en rekening houdend met de coronamaatregelen zouden er ook meer mensen aanwezig kunnen zijn op de huwelijksceremonie. Het kan ook gezelliger zijn.

Een locatie kies je niet zomaar… De wetgeving bepaalt dat de gemeenteraad naast het gemeentehuis andere openbare plaatsen met een neutraal karakter kan aanwijzen om huwelijken te voltrekken.

Maar de gemeente moet het uitsluitend gebruiksrecht van de locatie hebben.

Op de gemeenteraad van 29 april stelde Open Vld plus daarom, op voorstel van Ruben De Gusseme, Marina Bovyn en Filip Michiels voor om de Pastorietuin van Landskouter beschikbaar te stellen (lees meer). De meerderheid heeft zich in alle bochten gewrongen, om ook dit voorstel niet meteen goed te keuren. Pas op de gemeenteraad van gisteren, 20 mei, werd goedgekeurd om nu toch de Erfgoedtuin in Moortsele als buiten-trouwlocatie aan te duiden. De locatie die onze fractie al meer dan een jaar gelden aanbracht.

Eind goed, algoed, voor toekomstige koppeljes.

Al wordt trouwen in openlucht momenteel helaas enkel op vrijdagvoormiddag toegestaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

@2018 Open Vld plus | All Rights Reserved | Privacyvoorwaarden | Cookiepolicy